From <ton_travel@hotmail.com>

Received: from smtp01.wxs.nl ([195.121.6.61]) by po01.wxs.nl

          (Netscape Messaging Server 3.61)  with ESMTP id AAA6F49

For <schiertm@wxs.nl>; Fri, 3 Dec 1999 12:48:48 +0100


Hi amigo's

tudo bem?


Het project gaat hier als een speer. Ik heb een theorie opgebouwd over afwezigheid van de staat en daardoor individuele verantwoording die naast veel ellende ook veel vrijheid genereert. Wat misgaat is het level vlak boven het individuele, zoals infrastructuur en openbare voorzieningen. Er is geen openbare ruimte, alleen verkeerswegen. Parken en fonteinen worden, als ze er zijn, met hekken dichtgezet om zwervers te weren. In de projectlokatie, de wijk Brás, is nul openbaar gebied. Mijn voorstel is om voetbalveld, half pipe, basketbalpaal, etc. in de straat te veroveren. Overdag kan je er parkeren, maar 's avonds als het leeg is kan er gespeeld

worden. Voor een deel is dit eenvoudig op de straat te schilderen, maar het voorstel om een stellage van de hoofdstraat (waar een kerstboom op komt te staan, zo groot als de eifeltoren) tijdens de arte cidade manifestatie te

verplaatsen naar Bras en over de weg een zwembad te maken, werd zeer enthousiast ontvangen. Ook wil ik een oude bioskoop, vervallen en zonder dak, en nu in gebruik als parkeergarage, opnieuw een openbare functie geven.

Grasmat erin en een filmdoek. Overdag kan er op echt gras worden gevoetbald (bestaat niet in deze wijk) en 's avonds openluchtbioskoop.

Klinkt goed, nietwaar.

De hulp hier lijkt goed geregeld. Arte cidade vraagt geld voor dit idee, een constructeur zorgt voor de technische uitvoering. Als jullie vanmiddag wat collages maken, zijn we klaar. Gaan we in april naar de opening !

Die brazilianen begrijpen overigens niets van deze zeer voortvarende nederlandse aanpak. Maar iedereen vind het een zeer goed project. Het Schiedenken lijkt ook hier aan te slaan.


Groet aan een ieder en tot maandag


Antonio

 

arte/cidade, São Paulo

Praja dé Bràs