Plants Liberation Forest; PLF

 
 
Het Plants Liberation Forest, PLF, is een heropvoedingskamp voor huiskamerplanten die in onze geklimatiseerde woningen worden gemarteld; te heet, te koud, te tochtig, te droog, te nat, te donker, te licht, te weinig plek, ..... We hebben de planten doen vergeten dat ze afstammen van een boom, van een enorme woudreus uit het Amazonebos of de aziatische jungle.
	
	Plants Liberation Forest, PLF, is gemaakt voor de tentoonstelling Ja Natuurlijk in het GEM museum Den Haag en hoort tot de serie 'Climate Machines', waarin planten in kunstmatige omstandigheden groeien. De Klimaatmachines tonen de dubbelheid in onze verhouding tot techniek, enerzijds de vooruitgang in de productie van voedsel, anderzijds de problemen die daarmee veroorzaakt worden en telkens weer met nieuwe technologie bestreden worden. Het PLF, editie 13 van de Klimaatmachines, toont onze technologische vooruitgang van de laatste eeuwen, maar tegelijkertijd de morele stilstand.
	
	In het PLF worden buurtbewoners en bezoekers opgeroepen hun planten mee te brengen zodat deze zich eens goed kunnen ontplooien om op een dag, als het amazonewoud definitief is omgehakt, voor onze zuurstofproduktie te kunnen zorgen. Daarvoor moeten de planten echter aan één voorwaarde voldoen, ze moeten de vervuiling van onze buitenwereld aankunnen. 
	
	Daarom worden ze gevoedt uit infuuszakken, waarin een cocktail van ons afval is gestopt, zoals: oude telefoon, kleurstiften, barbiepop, olie, indigo-verf uit een spijkerbroek, etc. Met slangen loopt het gekleurde vuil in de honderden plantenpotjes. Sommige planten zullen sterven, anderen zullen het wellicht overleven. Deze planten emanciperen zich en krijgen het inzicht dat ook zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun voortbestaan op aarde en zich bevrijden uit de martelingen die ze in onze huiskamers ondergaan.
	
	Het PlantenBevrijdingsBos PLF wordt gebouwd uit ‘geoogste’ bloempotjes van de kassen-planten-industrie. Gestapeld in verschillende constellaties onstaan ‘boomstammen’ die, gevuld met aarde (geoogst van de stadsgroendienst) plek bieden aan talloze huiskamerplanten; hangplanten, vetplanten, bloeiende planten, groene planten, etc. Middels een klimaatmachine worden de groeiomstandigheden gemanipuleerd; water en afvalstoffen worden uit infuuszakken toegediend, de oogst van onze afvalberg. Onze voortschreidende technologie veroorzaakt een afvalproblematiek die zelfs tot in ons bloed is doorgedrongen. 
	
	Langs het bos staan kratjes met stickers. Bezoekers worden getoetst of ze bv. kleding van moderne slaverij aanhebben, of ze vlees eten met hormonen, of hun telefoon zieke werknemers in china veroorzaakt e.d..  De consumentistische gevangenis waarin het neo-liberaal graaikapitalisme ons voert roept de vraag op of wij, net als de plantjes, reeds gemanipuleerd zijn om met alle 'afval' te leven, of wij immuun gemaakt zijn voor alle misstanden in de wereld. 
	
	Eén lichtpuntje voert naar een oplossing uit deze dystopie, het recent verschenen ebook 'a short history of Utopia'. van Ellie Smolenaars. Een overzicht van utopische vertellingen, dromen hoe onze maatschappij kan functioneren.  Van organisatiestructuren in The Republic (Plato) en Utopia ( Thomas More), door individuele zoektochten in Walden (Thoreau) en Herland ( Gilman), via technologische dystopiene van Brave new World (Huxly) en 1984 (Orwell) naar ons neoliberale kapitalisme van Christopher Unborn (Fuente) en Atlas Shrugged (Rand). Het graaikapitalisme waarin onze hedendaagse werkelijkheid is verzeild wordt daarmee als laatste fase in de utopische vertellingen voor failliet verklaard. In het PLF gloort een spronkje bevrijding richting een nieuwe Utopie, aangeduid met de sticker:
I love the Utopie of a broad welfare economy!
http://ja-natuurlijk.com/site2/category/kunstenaars-en/#content-kunstnaar-0http://ja-natuurlijk.com/site2/category/kunstenaars-en/#content-kunstnaar-0shapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1

Ja Natuurlijk