work
books
exhibition
teaching
blog

Type EW58/08 DIY

werkstatt wendorf

This first prototype of German Democratic Republic mass-housing is being tear down by chinese labourers, transported to Almere (NL) and rebuild in east-German DIY-style by the owner with a lot of help from friends and neighbours.

 

Het bouwen van het huis is niet zo heel moeilijk. Het vraagt tijd, vrienden en een beetje handigheid. Veel materialen zijn in onze overvloedsmaatschappij overvloedig aanwezig. Alles wat u vindt, ruilt, of tweedehands koopt past in het meest duurzame model; voorkomen dat iets afval en dus waardeloos wordt. Een ‘klaufix’, DDR-duits voor aanhangwagen waarin je alles kan meenemen is daarom een zeer goede investering.

Een ander aspekt is het inzetten van techniek. Natuurlijk is veel handarbeid lichamelijk zwaar. Het alternatief, het inzetten van machines, hijskranen, betonmixers, vrachtauto’s e.d. zijn vaak zeer kostbaar en vragen veel tijd; wachten tot ze arriveren, opbouwen, repareren van rijsporen e.d. Het is echter zeer goed mogelijk het huis te bouwen uit kleinere onderdelen.  Het huis dat filmer Jan Frederik Groot bouwde in IJburg is geheel zonder machines gebouwd, alle bouwelementen zijn door twee mensen met handkracht te verplaatsen.


De totale woninginhoud is ca. 380 m3, het bruto vloeroppervlak 124 m2 (exclusief de zolder) De totaal kosten van de bouw van een dergelijk huis zijn begroot op zo’n € 128.877,02, uitgaande van een gemiddeld uurtarief voor arbeid van € 35,- . De bouwtijd bedraagt 25 weken.

In de publicatie vind u een reeks tips en aanbevelingen die de vanzelfsprekendheid van veel bouwaktiviteiten en maatregelen bevragen en deze vervangen door alternatieve mogelijkheden. Het gaat hier niet alleen om maatregelen die beter scoren op milieueffecten, maar ook om een vanzelfsprekendheid in met name het comfortniveau van de standaard woningbouw aan de orde te stellen. Zo kunt u, als toekomstig bewoner, veel meer kiezen in wat uw wenselijk vind en ten koste waarvan dat zou kunnen gaan. Kiest u bijvoorbeeld bij de bouw voor een kelder, kunt u later altijd nog een kamer stuccen of een plafond in de woning aanbrengen. Een kelder later nog onderbouwen is vrijwel uitgesloten, terwijl u in het begin wellicht nog geen last van kinderlawaai op de bovenverdieping hebt.  Veel werkzaamheden laten zich eenvoudig ook door u zelf uitvoeren, al dan niet met hulp van vrienden, buren en/of familieleden, zoals in de voormalige DDR gebruikelijk. Lees de werkomschrijving daarom net zoals een goed recept, als een handleiding waarop veel geïmproviseerd kan, mag en moet worden om te komen tot een woning die het best past bij uw eigen smaak.